Rekonstruerte kvinnebunader fra Os


De to rekonstruerte kvinnebunadene baserer seg på draktene i periode 1 (1830-1850) og periode 2 (1850-1880)

 

Periode 2:

Liv

 I periode 2 blir livlinjen mer naturlig. Mot slutten av perioden forsvinner maljene/ringene, kjedet og silketørklet. Ellers er materialer og fasong ganske like periode 1.

 

I periode 2 er det bare gifte kvinner som bruker staveliv.

Os rekonstruert epoke 1
Os rekonstruert epoke 2
Os rekonstruert epoke 1
Os rekonstruert epoke 1
Os rekonstruert epoke 1

Bringeduk og belte

 Mye av bringedukene er like som i periode 1, men det brukes også bringeduker brodert med ullgarn og perler, og perlevevde bringeduker.

 Beltene har blitt betraktelig smalere i periode 2, og det brukes ikke lenger fangbånd på perlebeltene. På stølebeltene de gifte kvinnene kan bære kunne det være fangbånd.

Stakk

 

Materialet i stakken kan være vadmel, klede eller toskafts ullstoff. Fargen er sort eller blåsort. Stakken er betydelig sidere enn i periode 1, og skal rekke til ca to fingerbredder over ankelknuten.

 

Stakken er rynket med en glatt fangbredde. Stakken kan være uten pyntebånd, eller den har et rundt 4 cm fløyelsbånd montert litt over kanten. Det er brukt skonering med bomullsstoff.

Os rekonstruert epoke 1
Os rekonstruert epoke 1
Os rekonstruert epoke 1

Skjorte

Materialet i bunadsskjorten er enten ubleket lin eller bomull. Den har samme fasong som i epoke 1, men er brodert både på halskragen, rundt håndlinningene og foran langs splitten. Det blir brukt tettsøm, knutesøm eller enkelt uttrekkssøm, og de ulike stedene på skjorta har ofte ulike mønstre.

Det kan også brukes halvskjorte under trøya. Halvskjorta har samme broderier som skjorta.

 

Forkle

Det foretrekkes trykte bomullsforklær med ulike mønstre. Til de største anledningene brukes et hvitt forkle. Dette har en bord brodert med dobbelt uttrekkssøm.

 

Hodeplagg og halstørkle

Ugifte kvinner bruker rogger eller blå lue. Gifte kvinner har fått sort lue i stedet for den brune fra periode 1, og det brukes ikke valk.

Gifte kvinner kan også bruke skaut som er det samme som i periode 1.


Trøye

Trøyen er lik den i periode 1, men laskatrøyen har fått en lavere livlinje som er tilnærmet lik kroppens.

 

I halsen kan det brukes silketørkle.

 

Strømper og bånd

Sorte strømper med strømpebånd i forskjellige farger.

 

Understakk

Understakken er lik periode 1.

 

Bunadsølv

Bunadskjorten har dobbel halsknapp og to søljer. Bunaden har beltespenne i sølv. Gift kvinner kan også bruke stølebelte med sølvstøler. Det meste av sølvet er forgylt, og man bruker det som er i handelen.

Os rekonstruert epoke 1
Os rekonstruert epoke 1