Os - herrebunad


Herrebunaden fra Os har sitt utspring i en bunad som var populær i Hordaland på 1900-tallet.Bunadjakke

 

Jakken lages av sort klede eller vadmel og er dobbeltspent, men kan ikke kneppes. Knapphullene er grønne med røde regels. Jakken har ståkrage og passepoilerte lommer.

 

Bunadvest

 

Vesten er laget slik at det ser ut som om det er to vester over hverandre. Den er laget i rødt klede med et grønt klede innfelt foran. Kragen og lommene er kantet med det grønne stoffet. Både vesten og det innfelte stykket er dobbeltspent. På det røde stoffet er knapphullene grønne med gule regels, og det grønne stoffet har røde knapphull.

 

Ryggen på vesten er laget av ubleket bomullstøy og har en spensel på høyde med lomma.

 

Bunadbukse

 

Bunaden har knebukse med linning og en bred klaff som lukkes foran med fem knapper. Materialet er det samme som i trøya. Ved kneet har buksen splitt som kneppes med 4 knapper. Det er ingen linning under kneet. Knapphullene er i grønn tråd med røde regels.


Vi ser også at det forekommer med langbukse. Historien sier at dette var forbeholdt spillemenn, da dette var et mer praktisk plagg, andre viser til moten da bunaden ble tatt i bruk.

Os herrebunad

Herrebunad Os

Bunadskjorte

 

Materialet i skjorten kan være i bomullslerret eller lin, bortsett fra håndlinninger, halskrage og bringelist. De er alltid av lin brodert med tettsøm eller enkel uttrekkssøm.

 

Hodeplagg til bunad

 

Til bunaden hører en topplue i ull strikket i rødt med en grønn kant. Den har snor med en dusk i enden. Det har i følge “Bygdesoga fra Os” også vært brukt hatt.

 

Bunadstrømper og bånd

 

Reikasokkar i hvitt, eller hvitt og sort mønster. Flettede ullstrømpebånd i rødt, grønt og hvitt.

 

Bunadsølv

 

I halsen brukes en dobbel sølvknapp som er festet til sølvplate med nål. Det er sølv mansjettknapper og sølvknapper i både vest, jakke og bukser. Spennen i ryggen på vesten er også sølv.